Vero: voor iedereen die zich – net als mij – begint te vervelen met Instagram en Facebook. En net nu in Snapchat snapte (HAHA woordgrap), is ook dit niet meer wat het geweest was met hun nieuwe interface. Ik zou wel weer eens een tijdlijn willen zonder onlogisiche algoritmes, advertenties en posts met ‘MAAR WAT ER DAN GEBEURT…’. En de makers van Vero, die snappen mij!

Vero social media platform - nieuwe instagram

Wat is Vero?

Vero is een social media platform, en belooft the next big thing te worden. En de keuzestresser in mij denkt: ‘Echt? nog meer social apps? Maar toch ben ik enthousiast, want Vero is zoals ze zelf zeggen ‘True Social’. (Vero’ is dan ook Italiaans voor ‘oprecht’.

Vero is eigenlijk net als Instagram. Maar dan zonder advertenties. En je mag zélf bepalen wat je ziet, in plaats van dat zij dat voor je doen. En de app ziet er súperslick uit.

De app heeft een donker design, in sterk contrast met de frisse interface van ‘de grote vier’: Instagram, Snapchat, Twitter en Facebook. Je kunt posts uit verschillende categorieën plaatsen: foto’s en video’s, links naar je favoriete artikelen of video’s, muziek, films en series, boeken en plaatsen. Hierbij voeg je altijd content of een verwijzing naar content toe, je plaatst nooit zomaar een statusupdate. Gelukkig. Want dan krijg je pareltjes zoals hieronder. Seriously, who cares?

Vero - nieuw social media platform - heel anders dan Facebook
Vero - nieuw social media platform - zo anders dan Facebook

Posten op Vero

Maar wat moet je dan uploaden op het platform? Het mooie is dat ook hier ‘Vero’ geldt: dus laat gerust the real you zien.

“Movies, TV, music, books, places, photos, links – these are the things we really connect over, so we made them easier to share, enjoy and discover.” – Vero

Vero geeft jou dus de kans om het met anderen over je favo serie of artiest te hebben, en je mening te geven. Je kunt al jouw lievelingsdingen delen: van je vriend tot die ene vette serie. Alles wat je deelt komt in een verzameling op jouw Vero feed terecht. En je ontdekt met die verzamelingen dus ook heel makkelijk waar je vrienden het over hebben.

Vero - nieuw social media platform

Wat maakt Vero dan anders dan andere social platforms?

  • Vero wordt een betaalde dienst. Nu is het nog gratis, maar later wordt het betaald. Je bent dus eigenlijk geen gebruiker maar een klant. Ik weet het, waarom betaald want we love gratis. Maar Vero zegt zelf dat het jaarlijks de prijs van een kop koffie wordt. En betalen voor de app heeft veel voordelen, namelijk…
  • Geen algoritme: je bepaalt zelf wat je te zien krijgt. Zodat je niet gespamd wordt met kattenfilmpjes nadat één van je vrienden je 1x in zo’n filmpje getagd heeft. Of een boze vriendin omdat je haar post niet geliket hebt: die is gewoon niet bij jou voorbij gekomen. Je ziet bij Vero gewoon de posts van je vrienden. In chronologische volgorde. Zoals het hoort. 
  • Geen advertenties. Geen. Advertenties. Geen advertenties! 
  • Je bepaalt zelf wie jouw updates zien. Je kunt instellen of goede vrienden, vrienden, kennissen of volgers je post zien. En iedereen die je toevoegt zet je in 1 zo’n categorie. Dit kan voor mij als twijfelaar nog weleens morele dilemma’s gaan geven: is die ene vriendin een ‘goede vriendin’ of ‘gewoon een vriendin’?
  • Filter wat je ziet: wil je die ene vriend wel volgen, maar word je moe van al die Game of Thrones updates? Filter de ‘serie recommendations’ eruit!
  • Vero heeft een Affiliate model: zij krijgen een commissie op de winst als jij via de app een product aankoopt. Zo – en met subscriptions – verdienen ze hun geld. En dus niet met ‘sponsored stories’ die ervoor zorgen dat je je duim weer aan het werk moet zetten om deze te skippen. (bron: Forbes)
“The feed is composed of your posts and the posts of people you’re either connected with or people you follow. We don’t curate it, manipulate it, insert advertising in it, or hold back posts. You see what has been shared with you, when it’s been shared with you” – Vero

Is Vero dan hét nieuwe social platform?

Nieuw is het eigenlijk niet, want het bestaat al sinds 2016. Maar de afgelopen maanden hebben heel veel mensen het ineens ontdekt (bron: Metro UK over Vero). Zou dit komen doordat ze de 1e miljoen subscriptions gratis weggeven, en je er daarna voor gaat betalen? Als echte Hollander met een ernstige vorm van FOMO kon ik het zelf natuurlijk niet laten om hier gebruik van de maken. En ik ben vast niet de enige.

Ik verwacht veel van deze app. Ik zie genoeg redenen om voor deze app te kiezen in plek van andere social platforms. Zodat ik niet meer 5x dezelfde meme voorbij komt die ik niet grappig vind, maar posts van vriendinnen mis! En, nu ik ouder wordt, mijn Facebook feed overspoeld wordt met babyfoto’s. En, waar veel mensen bang voor zijn: privacy. Ik hoor regelmatig mensen die erbij zweren dat Facebook ze heeft afgeluisterd omdat de advertenties die getoond worden anders té toevallig zijn.

Vero - nieuw social media platform - beter dan Instagram

Moet je Vero gaan gebruiken?

Als het aan mij ligt gaat iedereen vandaag nog met Vero starten (al hebben ze nu nog wat technische issues), Vero is goed bezig met hun verbanning van algoritmes en ads. Maar als ze dan toch bezig zijn mogen ze van mij ook de volgende dingen wel verbieden:

Toch blijf ik wel Instagram en Snapchat ernaast gebruiken. Ik hou nu eenmaal van Boomerangs, vind Snapchat filters overdreven hilarisch en kan me toch ook wel vermaken met het kliederen met tekst en die glow-pen.

Net als ik nieuwsgierig geworden? Lees meer en download Vero hier.

Categorieën: Business

1 reactie

Fleur · 15 maart 2018 op 10:34

Excuse meeee, onze filmavondjes waren anders altijd heel leuk en dat mocht best iedereen weten! ;P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *