Wie houdt er niet van verrassingen? Ik wel. Serendipity is mijn ding.

Tenzij het van de Belastingdienst komt. Of van vriendinnen die denken dat het grappig is om je voor gek te zetten in een volle kroeg. Of je vriend die belooft dat hij écht een leuk cadeau heeft voor je verjaardag (en ik trap er iedere keer weer in).

Sommige mensen vinden het heerlijk: elke dag dezelfde cornflakes, 7 minuten van tevoren vertrekken voor de trein van 07:08, weten welke vergaderingen er komen en wat je vanavond gaat eten. 

Anderen zoeken in deze voorspelbare wereld juist naar het onverwachte, naar serendipiteit. En ik? Voor mij is serendipity de ideale dekmantel voor mijn keuzeontwijkend gedrag! 

“Surprise is the key that unlocks growth, innovation, and connection. It is also the secret ingredient in our best memories.”

Hoe vaak stap jij het vliegtuig al in zonder precies te weten waar je hotel zit, waar de beste stranden zijn en bij welk restaurant je ab-so-luut geweest moet zijn? En door al deze verwachtingen kan het alleen maar tegenvallen. Niet voor niets zijn srprs.me en Op Verrassing superpopulair onder keuzestressers. Je weet pas als je bij het vliegveld bent waar je heen gaat, en moet het dus gewoon over je heen laten komen.

Zo ook het populaire spel Cards Against Humanity. Een kaartspel waarbij je delen van zinnen op een kaartje krijgt, die je combineert om tot de grappigste combinaties te komen. Je laat de uitkomst van het spel over aan toeval. En juist dat geeft de meest verrassende en hilarische uitkomsten.

5 manieren om keuzes te ontwijken door serendipity.

– Restaurants: kies het verrassingsmenu van de chef

– Cadeaus: Tjox, een superleuke verrassingsbox

– Kleding: kies wat bovenop ligt (oké I know, niet mijn beste tip)

– Internet: gebruik weer eens de vergeten ‘I’m feeling lucky’-knop van Google

– Netflix: open de app, druk 5x op de ‘Ok’ toets, en kijken maar!

– Social media: maak weer eens 1 foto in plaats van 15, om die ene Insta-waardige foto te vinden. 

Wetenschappelijk bewezen. Dus.

Verrassingen maken gelukkig. Uit onderzoek blijkt dat zelf een broodje lekkerder is als iemand anders hem heeft gemaakt. Omdat je anders al teveel anticipeert op de smaak. En bij colleges waarin leraren verrassingselementen gebruikten zaten de collegezalen vol, in tegenstelling tot de leraren die gewoon de lesmethode volgden. Op vakantie lijken de dagen 5x zo lang te duren: omdat je niet op de automatische piloot leeft. Alsdus menselijk brein expert Daniel Kahneman.

Dus, ja ik ga voor het verrassingsmenu van de chef. Alwéér ja!

Categorieën: Keuzestress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *